Receptbank
Nu presenterar vi en enkel receptbank där vi specialiserar oss på att tillaga rätter med våra egna produkter och även andras.
Grönkåls lasagne med varmrökt lax Skriv ut
ca 400g lasagneplattor
1 st Gul lök
2 st Vitlöksklyftor
2 st Paprikor i olika färger
ca400g färsk grönkål
1 burk krossade tomater
½ dl tomatpuré
1-2 dl vatten
Salt, peppar och andra valfria kryddor
2 st mozzarellaostar (à 125g)
ca 400g Varmrökt lax
10-12 cocktail tomater

Béchamelsås:
2 msk mjöl
3 msk mjöl
5 dl mjölk
salt, peppar och lite muskotnöt

Skala och hacka lök och vitlöken. Grov hacka paprikorna. Repa av grönkålsbladen från nerven och grov hacka. Bryn lökhacket mjukt utan att det tar färg, tillsätt paprika och grönkålen och låt bryna ca 5 min under omrörning. Tillsätt krossade tomater, puré, vatten och kryddorna.
Låt puttra i ca 10 min, ställ åt sidan. Gör béchamelsåsen.
Smält smöret, tillsätt mjölet och späd med mjölken till önskad konsistens, krydda.
Varva plattor, tomat- grönkålssås, varmrökt lax, tärnad mozzarella och béchamelsås. Avsluta med béchamelsås och strö över delade cocktail tomater och valfri riven ost.
Gratinera i 225 grader ca 30-40 min.
Bjud en sallad till.
Smaklig måltid.
Grönkålssoppa Skriv ut
1 Liter Hönsbuljong
Ca 6-7 stora stjälkar Grönkål
½ Gul lök
1 tsk Chiliflakes
1 krm Cayennepeppar, eller efter egen smak
1-2 dl matlagningsgrädde
Salt och peppar

Koka upp buljong och vatten.
Repa av bladen från nerven och grov hacka grönkålen.
Hacka löken grovt, lägg allt i buljongen med kryddorna. Låt små koka ca 20 min.
Dra grytan åt sidan och mixa allt slätt. Koka upp på nytt och späd med matlagningsgrädden till önskad konsistens och smaka av med salt och peppar. Bjud kokta ägghalvor och stekta prinskorvar till.
Smaklig spis.
Grönkåls smoothie Skriv ut
½ Banan
1 Apelsin
½-1 dl vatten eller juice
1-2 Grönkåls blad

Repa av bladen från nerven och riv i mindre bitar. Lägga allt i en blender eller smoothie mixer. Mixa allt till önskad konsistens.
Häll upp i glas och lägg i en isbit.
Klart.
Ädelostbiff med klyftpotatis Skriv ut
Snabblagat och festligt
Gör så här:
Skär köttet i strimlor. Skala och klyfta löken. Stek köttet och löken i smör i en stor stekpanna. Smula över osten. Rör ner creme fraiche, vatten och bönor, låt det bli varmt. Smaka av med salt och peppar. Servera med klyftpotatis eller ris.

Smaklig måltid!
Fler recept kommer efterhand...Håll tillgodo...


Ingredienser
4 port
400 benfritt nötkött, tex rostbiff
1 gul lök
smör
100 g Kvibille ädel
2 dl lätt creme fraiche
½ dl vatten
100 g frysta haricots verts
salt, peppar
Rostade rotsaker i ugn Skriv ut
Snabbt och lätt
Grov hacka alla rotfrukterna och lägg allt i en form. Ringla över olja och krydda med salt, peppar och annan färsk krydda, basilika, timjan, persilja, dill.

Rosta i ugnen ca 25-30 min, tills allt känns mjukt. Blanda i till sist fetaosten och servera till alla sorters maträtter.


ca 4 port.
ugn 200 grader

Ca 500gr potatis

2 morötter

1 stor gul lök

1 rödlök

( 1 palsternacka)

Ca 200g Kålrot

Ev. 200g grov hackad vitkål (tillsätts de sista 15 minuterna)

½-1 paket fetaost (smulas över)

Potatis och Palsternacks terrin Skriv ut
4 medelstora kokta potatisar
1½ gelatinblad
1 medelstor kokt palsternacka
125 g Philadelphia ost
1 dl crème fraiche
50 g parmesanost (västerbottenost)
Basilika, oregano eller annan krydda


1, Tärna potatis och palsternackan.

2, Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten ca 10 min.

3, Vispa ihop hälften av Philadelphia osten med crème fraichen.

4, Värm upp resten av Philadelphia osten och smält tillsammans med de urkramade gelatinbladen.

5, Vänd i potatis, nacka, crème fraich blandningen, parmesan osten, örterna och smaka av med salt och peppar.

6, Häll upp i en form och låt stelna i kyl över natten.
Potatissallad med vinegrett Skriv ut
Det här behöver du:

1 Kg potatis
½ rödlök
2 msk hackad Persilja
2 msk hackad gräslök
2 msk hackad dragon, körvel eller basilika.
½ dl kapris

Dressingen:
½ viltlöksklyfta
0,75 msk osötad senap
0,75 msk vinäger
½ dl olja
salt
peppar

Så här gör vi:

1: Tvätta potatisen väl, skär den i lagom stora bitar och koka i saltat vatten. Ånga av väl när den är klar.
2: Skala och skiva löken tunt. Hacka persiljan, gräslöken och den ört du valt.
3: Fixa dressingen: Hacka vitlöken. Rör ihop med senapen och vinägern. Salta och peppra. Vispa i oljan.
4: Vänd ihop potatsen, löken, de hackade örterna, kaprisen och dressingen.

Potatissalladen mår bara bra av att stå några timmar i kylen och dra sig- men servera den inte iskall för då smakar den nästan inget, utan ta fram den ca 30 min innan den ska serveras.
Santesson AB | Kardehusvägen 30 269 72 Förslöv | +46 70-415 78 58 | + 46 431 45 22 16 | info@santessonab.se