Isbergssallat har knutna huvuden med tjocka, saftiga och spröda blad. Inne i huvudet är de nästan färglösa. Förvaras som andra sallatssorter i kylskåpet i plastpåse med någon droppe vatten. Ursprungligen kommer isbergssallaten ur vilda sallatsorter. Den anses ha uppkommit i Frankrike på 1700-talet. Efter vidareförädling infördes den 1894 till USA under namnet Iceberg. Den blev mycket populär i USA och först efter andra världskriget började den odlas i Europa, bl a för de amerikanska truppernas räkning.
En sallatssort med kraftig smak och stora krispiga blad. Den klassiska Ceasar-salladen görs på romansallat. God att göra grönsallat av blandad med andra sallatssorter. De yttersta kraftigaste bladen kan vara något bittra i smaken. Förvaras kallt (i den kallaste delen av kylskåpet). Är känslig för uttorkning, förvaras därför helst i plast. Håller sig fin någon vecka. Romansallaten spreds till västvärlden och andra delar av Europa genom Rom, Italien, där denna sallad även kallas "lattuga romana".
Har sallatbladen börjat sloka kan de fräschas upp genom att få ligga i vatten en stund före användning. Skär gärna av en bit vid rotändan så suger de upp vattnet bättre. (Gäller även andra sallatssorter, såsom isbergssallad m fl)
Grönkålens stjälkar har varierande längd och bladen är mer eller mindre krusiga. Grönkålen är mörkgrön, saftig och spröd. Den har ganska kraftig kålsmak och är god i soppa, stuvning och i råkostsallad. Man använder den också som dekoration. Grönkål ska förvaras kallt, +2-4°, i plastpåse med några droppar vatten.
Den är vinterhärdig, kan stå ute i snön och skördas efter behov. Kålsmaken blir mildare om kålen skördas sedan den blivit frostnupen. Då omvandlas kolhydraterna till socker och kålen får fylligare smak. Grönkålen står de vilda kålsorterna nära och lär ursprungligen komma från Medelhavsområdet och ha vuxit på Englands och Frankrikes atlantkuster.
Kålrot är en rotfrukt som har långskaftade och lite flikiga blad. Själva kålroten befinner sig under jord hela tiden under växtperioden och kan ha olika färg på utsidan så som grön, gröngul eller rödviolett. Köttet är gult eller vitt. Kålrot har en lång hållbarhetsperiod som kan sträcka sig till ett halvår, förutsatt att den förvaras i en kall miljö. Denna växt har sitt ursprung från Norden innan den nådde Tyskland på 1600-talet då kålroten också var omnämnd som "Schwedische Rübe" ('svensk rova'). Något senare spred den sig till Skottland där den också är populär än idag tillsammans med exempelvis Haggis.
Medelhavskålen påminner om vanlig vitkål men kålhuvudet är inte så runt, utan det är oftast mer ovalt och lite "tillplattat" uppepå. Bladen är mjällare samt att bladen fortsätter hela vägen in i centrum - vilket hos vitkål övergår till en klump i mitten. Förvaras de i kylda miljöer har de en lång hållbarhet.
Vitkål är uppskattad som salladsgrönsak, den är också god i wok. Klassisk svensk husmanskost som kålsoppa, kåldolmar och kålpudding är uppskattade rätter där vitkål är en viktig ingrediens.
Förvaras en kall miljö med temperatur ca+2-4 °C. Delad och strimlad kål förvaras i plast för att inte bli dålig. Vitkålen har sitt ursprung från södra Europa där det också dokumenterats att Romarriket flitigt odlade den. Under sen medeltid tappade den sin popularitet som sedan återkom, eftersom lärdomen att kunna konservera den som surkål uppkom.
Rabarber är en grönsak där bladskaften är ätliga. Väldigt populär att ha i paj eller koka kräm eller saft på. Naturligt sur smak.
Hos oss odlar vi sorten Fambozen Rood. Den har en röd stjälk som växer kraftigt med bra skörd. Om man förvarar rabarber i kylskåp kan de hålla sig fräscha i flera veckor, och man kan enkelt frysa in dem om så önskas. I rumstemperatur torkar dock rabarbern ut och ser tråkig ut efter ett par dagar. På 1600-talet odlades rabarber först som medicinalväxt och blev därefter en växt började ätas först när sockret blev populärt. Det var inte förrän på 1800-talet som rabarber beskrevs som mat för första gången, även om det har ingått i maträtter tidigare.